Αγαπητοί γονείς,

Αγαπημένα μας παιδιά,

Από τη Δευτέρα επιστρέφουμε στο σχολείο. Θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιείς.

 

Σας παραθέτουμε τις οδηγίες που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ για τα δημοτικά σχολεία, τους γονείς και τους μαθητές. Παρακαλούμε για την προσεκτική τους ανάγνωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΧΕΡΙΩΝ

Το σχολείο θα λειτουργήσει με νέο  ωρολόγιο πρόγραμμα και διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων ώστε να υπάρχει ξεχωριστός χρόνος ανά δυο τάξεις.

Η απόσταση μεταξύ παιδιών αλλά και εκπαιδευτικών ορίζεται στο 1,5 μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι η ρουτίνα των  διαλειμμάτων αλλάζει και το παιχνίδι θα πρέπει να γίνεται με αποστάσεις. Στην αίθουσα ο κάθε μαθητής κάθεται μόνος του στο θρανίο  και δεν μετακινείται  εντός του χώρου. Τα θρανία έχουν τοποθετηθεί  σε νέες θέσεις  ώστε να εξασφαλίζονται οι ενδεδειγμένες αποστάσεις.

Τα παιδιά δεν θα δίνουν  ούτε θα παραλαμβάνουν υλικό (τετράδια, βιβλία, μαρκαδόρους, παιχνίδια κ.τ.λ) από τον δάσκαλο ή τους συμμαθητές τους. Θα έρχονται σε επαφή μόνο με τα αντικείμενα που φέρνουν από το σπίτι,  τα οποία δε θα μοιράζονται με άλλα παιδιά ή τον εκπαιδευτικό. Πιθανόν να χρειαστεί να παραλάβουν την πρώτη μέρα από το σχολείο, το υλικό τους και τα βιβλία που φυλάσσονταν στην τάξη, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με αυτά άλλοι μαθητές. Καθημερινά, θα φέρνουν στην τσάντα τους ό,τι υλικό χρειαστούν (κασετίνα, μαρκαδόρους, χρώματα, τετράδια, βιβλία).

Θα έχουν μαζί τους δεκατιανό και  νερό, καθώς δεν λειτουργεί το κυλικείο και δεν επιτρέπεται να πίνουν νερό από την βρύση.

Είναι σημαντικό να επισημάνετε κι εσείς ως γονείς  ότι η χρήση της τουαλέτας από τα παιδιά επιβάλλεται να γίνεται με τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Κατά την είσοδο και έξοδο από την αίθουσα καθαρίζουμε τα χέρια μας με το αντισηπτικό της τάξης (ή το δικό μας).

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Κατά την είσοδο και έξοδο των μαθητών  από τον προαύλιο χώρο του σχολείου θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Το πρωί δε θα γίνεται συγκέντρωση στο προαύλιο αλλά τα παιδιά θα κατευθύνονται στην τάξη. Στο σχόλασμα τα παιδιά θα αποχωρούν κατά τμήματα διαδοχικά και θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και εξάσκηση  μέχρι να μάθουν τις νέες διαδικασίες. Τα μονά τμήματα Α1, Β1, κ.λ.π θα αποχωρούν  από τη μικρή είσοδο και τα ζυγά Α2, Β2…,από τη μεγαλύτερη. Πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις αλλά παρακαλούμε οι συνοδοί να βρίσκονται στην έξοδο εγκαίρως για  την παραλαβή ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός και δυσχεραίνεται περισσότερο η αποχώρηση.

Τα παιδιά θα ενημερωθούν σχετικά με τα ανωτέρω από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι  και θα επιβλέπουν την εφαρμογή τους ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, απαιτείται κοινή στάση από το οικογενειακό περιβάλλον και εκτός σχολείου, στη βόλτα και σε όλες τις επαφές του παιδιού.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Σας ευχόμαστε καλό ξεκίνημα και καλή δύναμη!