ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

www.syllgon1.gr

Αρ. Πρωτ.  71 /2020

                                                                                                                      Ν. Ψυχικό, 16.06.2020

 

 

                                                                                                      Προς:

                                                                                                      Διεύθυνση 1ου Δημοτικού σχολείου

                                                                                                      Ν. Ψυχικού

 

Αξιότιμη κα Γερακίνη,

Με γνώμονα τις ιδιαίτερες υγειονομικές καταστάσεις που έχει περιέλθει η κοινωνία μας εν μέσω πανδημίας, με απρόβλεπτη προς το παρόν εξέλιξη ως προς τα μελλοντικά πρωτόκολλα ασφαλείας της δημόσιας υγείας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε κάποιες σκέψεις για ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογήσουμε ως σχολείο, με τη συνδρομή της σχολικής επιτροπής του Δήμου μας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να διατηρήσουμε τον χώρο του σχολείου καθαρό και αξιοπρεπή για την διημέρευση μαθητών και διδακτικού προσωπικού εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς από τον Σεπτέμβρη 2020, κρίνουμε απαραίτητο, ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, να εξασφαλιστούν τα εξής:

Α.  Τεχνικό έργο στην αποθήκη κάτω από τη σκάλα δίπλα στην αίθουσα υπολογιστών-βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για μια αποθήκη με ακάλυπτο φρεάτιο στο δάπεδο, όπου λιμνάζουν τρεχούμενα νερά λόγω ρύσεων και νερά από το επίπεδο του δρόμου όταν βρέχει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εστία μόλυνσης και δυσοσμίας και να μην υπάρχει η δυνατότητα καθαρισμού του χώρου, ο οποίος γειτνιάζει με ζωτικό χώρο όπου κινούνται παιδιά.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η αποθήκη είναι σε λειτουργία και φυλάσσονται καθαριστικά, χαρτικά και είδη υγιεινής, καθώς και υλικό που έχει προμηθευτεί και διαχειρίζεται ο Σύλλογος Γονέων προς χρήση στις εκάστοτε σχολικές εκδηλώσεις, θεωρούμε πως πρέπει να εξωραϊστεί, και να απομακρυνθούν υλικά άχρηστα και ακατάλληλα.

Β.  Να ενταχτεί το σχολείο σε πρόγραμμα πλυσίματος των κοινόχρηστων εξωτερικών χώρων (σκάλες, διάδρομοι, προαύλιο, κερκίδες) με μάνικες-πιεστικά μηχανήματα και απολύμανση των χώρων αυτών.

Γ. Να εξασφαλιστεί η επιμελής καθαριότητα του νεκρού χώρου πίσω από κερκίδες, καθώς και των κάδων σκουπιδιών και των περιξ χώρων αυτών, που επανειλημμένως παρατηρούμε να μην τοποθετούνται σακούλες και να συσσωρεύονται στους πάτους σκουπίδια, ενώ στάζουν υγρά λόγω διατρητότητας των κάδων.

Εναλλακτικά, θα πρέπει να ζητηθεί από το δήμο η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων και σκουριασμένων αυτών κάδων με νέους πιο πρακτικούς στη χρήση.

Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι θα πρέπει με τη συνδρομή της υπηρεσίας καθαριότητας του σχολείου να γίνεται σωστή χρήση του κάδου PROPER που έχει προμηθευτεί για το σχολείο ο Σύλλογος Γονέων και να συμπιέζονται σωστά οι σακούλες σκουπιδιών. Θεωρούμε πως η εικόνα ανοιχτών σακούλων  εκτός κάδου, όπου γίνονται επιδρομές αδέσποτων ζώων,  διασκορπίζοντας τα σκουπίδια παντού, υποβαθμίζει την εικόνα του σχολείου μας αλλά και της γειτονιάς.

Αν δεν είναι αρκετός ο ένας κάδος αιτηθείτε για τοποθέτηση επιπρόσθετου από το Δήμο.

Παράλληλα, παρακαλούμε να γίνει ειδική μνεία στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου για την τακτική απομάκρυνση σκουπιδιών από τα εξωτερικά περιμετρικά παρτέρια του σχολείου που δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ!

Ως μέλη του συλλόγου καθαρίζουμε οι ίδιοι όσο μπορούμε τα παρτέρια, όποτε βρισκόμαστε στο χώρο του σχολείου, ωστόσο χρειάζεται επαγγελματική προσέγγιση.

Δ. Να βαφτούν οι αίθουσες ώστε να φρεσκαριστούν και να απολυμανθούν οι χώροι. Υπενθυμίζουμε πως με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων τη σχολική χρονιά 2019-20 πλύθηκαν και όλες οι κουρτίνες του σχολείου.

Ε. Να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των τουαλετών (καζανάκια, απρόσκοπτη πρόσβαση μαθητών σε σαπούνι, χαρτί υγείας και αντισηπτικό), όπως και η συνεχής καθαριότητα και απολύμανσή τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων που γίνεται χρήση.

ΣΤ. Να απομακρύνονται ΑΜΕΣΑ τυχόν αδέσποτα ζώα που μπαίνουν στον σχολικό χώρο και γίνονται αφορμή για παιχνίδι από τα παιδιά. Επισημαίνουμε τους κινδύνους μόλυνσης από διάφορες αρρώστιες και παράσιτα που μεταφέρουν ως ξενιστές τα ανεμβολίαστα αδέσποτα ζώα, καθώς επίσης και για τις ακαθαρσίες που αφήνουν στα χωμάτινα παρτέρια του σχολείου, όπου παίζουν και τα παιδιά κυνηγώντας  μπάλες, (αλλά και σε άλλα σημεία του σχολικού συγκροτήματος -σε διαδρόμους και πάνω σε ξεχασμένα ρούχα παιδιών, όπως σας είχαμε δείξει σε σχετικές φωτογραφίες).

Ζ. Να επιμείνουμε στο θέμα της ανακύκλωσης, να αξιώσουμε ένα σύγχρονο «πράσινο» σχολείο, καλλιεργώντας την οικολογική συνείδηση των μαθητών. Να τοποθετηθούν περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης, ακόμα και σε κάθε τάξη, ενώ θα πρέπει ο Δήμος να τοποθετήσει μεγάλο κάδο έξω από το σχολείο για υλικά ανακύκλωσης μεγαλύτερου όγκου, δεδομένου ότι ο πιο κοντινός κάδος ανακύκλωσης βρίσκεται έξω από τις Ουρσουλλίνες.

Εν κατακλέιδι, πιστεύουμε πως ένα τακτικό και καθαρό σχολείο δημιουργεί τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν τον χώρο που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους, να το σέβονται και να το διατηρούν όμορφο και καθαρό. Κι όλοι εμείς οι γονείς θα είμαστε αρωγοί ώστε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αξία σεβασμού του δημόσιου χώρου, αξία απαραίτητη για την ενήλικη ζωή τους.

Ως Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είμαστε  σίγουροι πως κι εσείς συμμερίζεστε τις ανησυχίες μας για όλα τα παραπάνω και ότι θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσετε την εύρυθμη και  συνεπή με τα νέα υγειονομικά δεδομένα λειτουργία του σχολείου μας.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

 

    Η Πρόεδρος                                                                                           Η Γραμματέας

Bανακλιώτη Μαίρη                                                                             Παπαζαφείρη Αλεξάνδρα